вівторок, 23 квітня 2024 р.

Книжкове свято!


 

23 квітня - святкова дата для книголюбів, читачів, видавців, авторів, бібліотекарів і всіх-всіх, хто причетний до книжкового світу. Щорічно, починаючи з 1996 року, у всьому світі відзначають Всесвітній день книги та авторського права. 

Історія започаткування такої дати веде свій початок ще з 1923 року, коли була перша спроба пов'язати з книгами саме 23 квітня. Ідея належала валенсійському письменнику Вісенту Клавелу Андресу, що вніс пропозицію таким чином віддати шану письменнику Мігелю де Сервантесу. Спочатку планувалося відзначати 7 жовтня (у день народження Сервантеса), згодом вирішили 23 квітня (у день його смерті).

У 1926 році король Іспанії підписав декрет про святкування Дня іспанської книги. На цей день у Барселоні припадає свято заступника Каталонії святого Георгія, коли книготорговці влаштовували великий книжковий ярмарок, на якому з 1931 року існує гарний звичай дарувати троянду кожному покупцеві.

15 листопада 1995 році, рішенням ЮНЕСКО, Всесвітній день книги та авторського права було вирішено святкувати саме 23 квітня, адже за історичним збігом саме ця дата є багатою на книжкові зв'язки. Окрім М. де Сервантеса ця дата є датою смерті і великого англійського драматурга Вільяма Шекспіра (хоча через різницю між григоріанським та юліанським календарем, Сервантес фактично помер на 10 днів раніше), а також датою народження декількох видатних аторів: Моріса Дрюона, Галлдора К. Лакснесса, Жозефа Пла і Мануеля Вальєхо.

За резолюцією ЮНЕСКО це свято започатковане з метою просвіти, для розвитку культурних традицій, адже книги є засобом поширення та збереження знань, способом обміну ідеями за межами простору і часу. Доцільним вважається проводити книжкові виставки та ярмарки.

Відтоді щорічно 23 квітня по всьому світу проводять книжкові святкування, а головне свято відбувається у штаб-квартирі ЮНЕСКО. Разом збираються продавці книжок, видавці, митці, які проводять обмін досвідом, влаштовують обговорення, практичні семінари. Всі ці заходи спрямовуються на плекання справи та книжки, вшанування її як інструменту, що налагоджує зв'язки у світі, будує взаєморозуміння та надихає людство. ЮНЕСКО та міжнародні організації разом з представниками видавців, книгорозповсюджувачів та бібліотек обирають місто, що на рік стає Всесвітньою столицею книги і підтримує популяризацію читання, книжок, літератури та її доступності аж до передачі естафети іншому місту.

Всі ілюстрації і фото від Freepik

Тож сьогодні приєднуйтесь до святкувань, завітайте в бібліотеку, знайдіть для себе нову книжку або проведіть час за читанням, дізнайтесь як ви можете також долучитись до популяризації читання, зануртеся у книжковий світ! Додайте собі ще одне свято в календарик, аби мати привід зарядитись позитивними емоціями, які незмінно дарує книга! Зі святом, книголюби!


Немає коментарів:

Дописати коментар